Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

..καλλυντικά από την κουζίνα μας..

Τα φυσικά καλλυντικά είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας, γιατί είναι αγνά, χωρίς χημικά ή άλλα "ύποπτα" συστατικά και αποτελεσματικότατα. Μάλιστα, πολλά από αυτά μπορούμε να τα φτιάξουμε μόνες μας, εύκολα και οικονομικά, με υλικά που υπάρχουν στην κουζίνα μας..! Ένα από αυτά είναι και το μέλι, γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στον οργανισμό. Εκτός από τρόφιμο, όμως, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και ως καλλυντικό, αφού:
  • ενυδατώνει
  • αναζωογονεί
  • καθαρίζει (έχει αντισηπτική και αντιβακτηριακή δράση)
  • απελευθερώνει τους πόρους
  • καταπραύνει
  • ρυθμίζει τη λιπαρότητα
  • δρα ενάντια στη γήρανση, αφού έχει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Πώς, λοιπόν, μπορούμε να το αξιοποιήσουμε;

Μάσκα για ξηρά μαλλιά: Ανακατεύουμε 2 κ.σ. μέλι με 3-4 κ.σ. χλιαρό γάλα και 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Απλώνουμε το μείγμα στα μαλλιά για 30΄.
Μάσκα για λάμψη στα μαλλιά: Μετά το λούσιμο, ρίχνουμε στα μαλλιά μας 1 λίτρο νερό μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει 1 κ.σ μέλι. Τα αφήνουμε για μια ώρα και στη συνέχεια τα ξεπλένουμε με νερό.
Συσφικτική μάσκα προσώπου: Ανακατεύουμε 1 κ.σ μέλι με ένα ασπράδι αυγού και (προαιρετικά) χυμό από μισό λεμόνι. Αν πάλι θέλετε να αποφύγετε το αυγό, μπορείτε να φτιάξετε τη μάσκα μόνο με μέλι και λεμόνι, θυμηθείτε μόνο να διπλασιάσετε την ποσότητα του μελιού (2 κ.σ.). Απλώνουμε στο πρόσωπο για 15'-20΄. 
Μάσκα για ανοιχτούς πόρους και μαύρα στίγματα: Ανακατέψετε 1κ.γλυκού μέλι με μια (ώριμη) ντομάτα και λίγες σταγόνες λεμόνι. Αφήστε για 20΄.
Απολεπιστικό προσώπου: Κάνετε ελαφρύ μασάζ στο πρόσωπο με 1 κ.σ. μέλι, χυμό από μισό λεμόνι και 1κ.γλυκού ζάχαρη.
Τέλος, μη φοβηθείτε να καθαρίσετε το πρόσωπό σας με μέλι: Αφού αφαιρέσετε το μακιγιάζ σας, κάνετε μασάζ με μέλι και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Μπορεί η υφή του μελιού να είναι κολλώδης, ωστόσο αφαιρείται πολύ εύκολα και εκτός από ένα μαλακό δέρμα, προσφέρει βαθύ καθαρισμό και καταπολεμά την ακμή.
Σε περίπτωση, βέβαια, που έχετε αλλεργία σε κάποιο από τα υλικά, καλό είναι να αποφύγετε να δοκιμάσετε τη "συνταγή". Αν πάλι είστε αλλεργικές στο μέλι, υπάρχουν πολλά ακόμα φυσικά προϊόντα για να φτιάξουμε υπέροχα καλλυντικά! Περισσότερες λεπτομέρειες σε επόμενες αναρτήσεις! 
Ελένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου